Fritillaria Acmopetala Ters Lale veya Bardakçıl çeşidi

Fritillaria Acmopetala Ters Lale veya Bardakçıl çeşidi

Bugün sitemizde siz ziyaretçilerimize YöreyeHas ailesi olarak yine endemik bir tür olan Ters Lale'yi (Fritillaria Acmopetala) paylaşıyoruz. 


YöreyeHas olarak sadece ticaret değil yöremize has güzellikleri de sizlerle paylaşmayı amaç edindik. 

Bugün çok yüksek rakımlarda olmasa da yöremizin essiz bir güzelliğini sizlerle paylaşacağız, bu endemik tür Ters Lale. 

Belki doğada gezerken fark etmediğimiz inanılmaz güzelliklerden birisi. Bu ters lale endemik bir tür olan "Fritillaria Acmopetala" ve sadece Batı Toroslar'ın belli bir bölümde doğal olarak yetişiyor. Bu bitkiye her ne kadar ters lale desek de familya türü "Liliaceae" yani zambaktır.

Bitki Hakkında Bilimsel veriler; 

Fritillaria acmopetala , sivri yapraklı fritillary, bir olan türler arasında bitki çiçekli zambak içinde ailesi Liliaceae, yerli Torosların eteklerindeki kayalık kireçtaşı dağ yamaçlarında yetişir. 

Bu çiçek türü 1846'da İsviçreli botanikçi Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlandı ve literatüre eklendi. 

Fritillaria acmopetala , 30–70 cm (12–28 inç) yüksekliğe ulaşan dik bir gövdeye sahip, soğanlı, çok yıllık bir bitkidir . Uzun, düz, çok dar yapraklar alt gövde etrafında kıvrımlar halinde ve tepeye yakın çiftler halinde büyür. Gövde, her düğümde bir veya daha fazla başını sallayan çiçeğe sahiptir. Çiçeğin her biri 3 cm uzunluğunda altı tepesi vardır . Dışta sarımsı yeşil, bazı koyu lekeler ve kırmızı damarlar, iç olanlar üstte ve altta morumsu kahverengidir. İkisinin de içi sarı. Çan şeklindeki çiçek, ağızda keskin bir şekilde parlar.

İki alt tür vardır, Fritillaria acmopetala ssp. acmopetala ve Fritillaria acmopetala ssp. Wendelboi . İkincisi daha geniş yapraklara sahiptir ve Güney Türkiye ile sınırlıdır [7]

Dağılım ve Habitat 

Kıbrıs , Güney Türkiye ( Likya için Kilikya'da, Torosların eteklerinde Konya (Hadim,Bozkır,Taşkent)) ve Nur içinde Dağları Hatay'ın , Lübnan , İsrail ve Filistin .  Makiler , açık ormanlık alanlar ve mısır tarlalarında yaşar . Alttür Fritillaria acmopetala ssp. Wendelboi , yüksek rakımlarda sedir ormanlarında yetişir. 

Kıbrıs'ta, Edremit ve Karaman'ın köylerinde Girne ilçesinde mısır tarlalarında ve zeytin ağaçlarının altında yetişir.

Yetiştirme 

Bitki, 1874 yılında ekime sokuldu. Çoğu yeşillik gibi iyi drene olan, verimli toprağa ihtiyacı var. Ampuller 10 cm (3,9 inç) derinliğe dikilmelidir. Türkiye'de Bozkır bölgesinde Nisan ayı başlarında çiçek açar ve tamamen dayanıklıdır. 

Kırmızı zambak böceği ( Lilioceris lilii ) tarafından avlanmaya karşı hassastır ve Botrytis elliptica bitkisinin patojenik mantarının neden olduğu zambak hastalığına yakalanabilir . 

Bitkinin Bilimsel Sınıflandırması

Krallık: Plantae
Clade : Trakeofitler
Clade : Kapalı tohumlular
Clade : Monokotlar
Sipariş: Liliales
Aile: Liliaceae
Alt aile: Lilioideae
Kabile: Lilieae
Cins: Fritillaria
Türler: F. acmopetala

Binom adı :Fritillaria acmopetala Boiss. 1846 değil Baker 1877 [1]

Eşanlamlılar 
Fritillaria lycia Boiss. & Heldr.
Fritillaria reygassii Boiss. & Blanche

Kaynakça : https://en.wikipedia.org/wiki/Fritillaria_acmopetala